Hoofdluizen zijn vervelende beestjes die hevige jeuk veroorzaken en die elk jaar wel een gedurende een bepaalde periode in één van onze klasjes opduiken. Hoofdluizen komen immers zeer frequent voor en iedereen kan ze krijgen. Het krijgen van hoofdluizen heeft dan ook niets met hygiëne te maken: luizen hebben geen voorkeur voor slechts gewassen haren bijvoorbeeld.

Nat-kamtest

Luizen kunnen alleen kruipen, ze kunnen niet vliegen of springen. Ze verplaatsen zich vooral van het ene hoofd naar het andere hoofd door direct hoofdcontact. omdat kinderen tijdens het spelen vaker hoofdcontact hebben, zijn zij het vaakst het slachtoffer van een besmetting. Ook huisgenoten van een besmet kind hebben meer kans op luizen.

Luizen kunnen ook overgedragen worden door het gemeenschappelijk gebruik van bijvoorbeeld haarborstels, mutsen, sjaals, hoofddeksels, handdoeken, bedlinnen of knuffels. Luizen kunnen ook overgaan via kleding als die dicht bij elkaar hangt, bijvoorbeeld aan een kapstok.

Zodra je merkt dat je kind met hoofdluizen zit, is het belangrijk om ze onmiddellijk te behandelen. Zo vermijd je dat de luizen zich verspreiden. De behandeling gebeurt bij voorkeur met via de zogeheten nat-kammethode die je vervolgens om de 3 dagen gedurende 2 weken toepast.Als je bij de laatste kambeurt nog luizen vindt, moet je de behandeling voortzetten. Het tweede mogelijkheid bestaat erin om een hoofdluismiddel te gebruiken. Er wordt aangeraden om je hoofdluismiddel steeds bij een apother te kopen en om steeds voldoende uitleg te vragen bij het correcte gebruik van het product.

Aandachtspuntjes:

  • De aanwezigheid van luizen is niet schadelijk. Kinderen met luizen moeten dan ook nooit thuisblijven van school.
  • Wel is het belangrijk om de school hiervan zo spoedig mogelijk op de hoogte te brengen zodat deze verdere maatregelen kan nemen om verdere verspreiding te helpen voorkomen.
  • Als je kind luizen heeft, controleer dan alle huisgenoten met de nat-kam-test. Alle huisgenoten met luizen moeten gelijktijdig behandeld worden. Anders is de kans groot dat ze elkaar opnieuw besmetten.
  • Kammen en haarborstels moeten na elk gebruik gedurende 5 minuten geweekt worden in water van 60 °C.
  • Het heeft geen nut om hoofdluismiddelen te gebruiken als er geen luizen werden vastgesteld. Hoofdluismiddelen helpen immers niet om besmetting met luizen te voorkomen. De haren overvloedig wassen heeft evenmin zin.

Meer info is terug te vinden in de Luizenfolder van Kind en Gezin.