Gsm's en smartphones, kan je ze nog wegdenken uit ons dagelijks leven? In 2013 rolden er wereldwijd meer dan 1,8 miljard mobiele telefoons over de toonbank Als je weet dat de gemiddelde gebruiksduur van een toestel slechts anderhalf jaar bedraagt, dan kan je bezwaarlijk over een duurzaam consumptiepatroon spreken.

Hoewel gsm's en smartphones boordevol waardevolle grondstoffen zitten, wordt momenteel wereldwijd naar schatting slechts 1 tot 2% van alle gsm's gerecycleerd. Hoog tijd dus om daar iets aan te veranderen. Daarom neemt onze deel aan de gsm-inzamelactie die wordt georganiseerd door GoodPlanet Belgium (in samenwerking met Belgacom). Met deze actie willen we vermijden dat ongebruikte toestellen ergens blijven liggen in een lade, of erger, in de gewone vuilnisbak belanden. De ingezamelde toestellen worden indien mogelijk klaargemaakt voor hergebruik. Is hergebruik geen optie, dan worden ze gerecycleerd zodat de waardevolle grondstoffen gerecupereerd kunnen worden.

Je kan deze toestellen t.e.m. 9 februari 2015 deponeren in de inzamelbox van Recupel onder het afdak of door deze mee te brengen naar de Kaas- en Spaghettiavond. De Recupelbox zal u daar staan op te wachten bij de inkom.

GSM-inzameling

Waarom op school?

Door actief deel te nemen aan dit project ontdekt jouw zoon of dochter het belang van preventie, hergebruik en een juiste verwerking van elektronisch afval. Aan de inzamelactie wordt immers ook een sensibiliseringscampagne rond de levenscyclus van de gsm gekoppeld.

Waarom zoveel mogelijk?

Hoe meer toestellen we inzamelen:

  • hoe minder grondstoffen we verkwisten. Indien de toestellen niet meer geschikt zijn voor hergebruik worden ze immers op een hoogwaardige manier gerecycleerd.
  • hoe groter de beloning die wij als school krijgen. Voor de geleverde inzet kunnen we immers kiezen uit kwalitatieve tablets, dekstops of laptops. Deze toestellen zijn volledig opgefrist en krijgen op onze school een tweede leven. Zo kunnen we onze onderwijsinfrastructuur verder uitbouwen, wat onze leerlingen ten goede zal komen.

Alvast bedankt voor de hulp!